Ristiallergia

Ristiallergia

Allergiset oireet, joita aiheuttavat eri sukuihin kuuluvat kasvit yhdelle niistä herkistymisen jälkeen ovat ristiallergiaa. Yleisin keskenään reagoiva ryhmä on koivun siitepöly, monet hedelmät, juurekset, palkokasvit ja pähkinät. Koivuallergiaan liittyvät kasvisallergian oireet ovat yleensä lieviä, mutta etenkin selleri, kiivi, pippurit ja soija voivat aiheuttaa vakaviakin yleisreaktioita. Koivun ja ristiallergisten hedelmien ja juuresten allergiaa aiheuttavat valkuaiset denaturoituvat eli tuhoutuvat helposti kuumennettaessa tai mekaanisesti käsiteltäessä. Kuumennettu, soseutettu tai mehuksi valmistettu tuoreruoka ei yleensä aiheuta allergiaoireita. Sen sijaan pakastaminen ei tuhoa allergeeneja.

Myös pujo, selleri, porkkana ja sarjakukkaisiin kasveihin kuuluvat mausteet muodostavat ristiallergiaryhmän. Lisäksi luonnonkumi eli lateksi aiheuttaa ristiallergiaa hedelmien ja vihannesten, erityisesti avokadon ja banaanin kanssa. Yleisesti lieviä oireita aiheuttavia ruoka-aineita voi nauttia oireiden salliman määrän, mutta vakavia reaktioita aiheuttavia ja lateksiallergian kanssa ristiin reagoivia aineita kannattaa välttää kokonaan.

Viitteet:
Hannuksela ja Mäkinen-Kiljunen; Ristiin reagoivat ruoka-allergeenit, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2007;123(16)1955-62.
Hannuksela-Svahn A. Tietoa potilaalle. Lääkärikirja Duodecim. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2013.

 

Kokeile ristiallergiaan Heinixiä. Apteekista ilman reseptiä! Lue lisää!

Tuotteet löydät apteekeista ja apteekkituotteita myyvistä verkkokaupoista.