Mitä allergia on?

Mitä allergia on?

Allergiassa keho reagoi ympäröiviin asioihin. Kyseessä on siis kehon puolustusreaktio. Allergisen ihmisen kehon puolustus ei kuitenkaan toimi toivotulla tavalla, vaan se yrittää suojata meitä täysin vaarattomilta asioilta, kuten esimerkiksi siite- ja eläinpölyltä. Tällöin keho tuottaa vasta-aineita eri aineita vastaan. Vasta-aineiden suojatessa meitä esimerkiksi siitepölyltä koemme allergiaoireita: hengittäminen vaikeutuu, nenä tukkeutuu tai vuotaa ja silmiä kirvelee. Keho vastaa allergisella reaktiolla, minkä takia keuhkoputkiin, nenään tai silmiin kehittyy allerginen tulehdus.

Allergian aiheuttajat

Allergiaa aiheuttavaa ainetta kutsutaan allergeeniksi. Yleisimmät allergian aiheuttajat:

  • siitepöly: lehtipuut, heinäkasvit ja yrtit
  • eläimet: kissa, koira, hevonen, hamsteri, marsu, hiiri ja muut karvaiset lemmikit
  • ruoka-aineet: kananmuna, pähkinät ja manteli, hedelmät (omena, päärynä ym.), raaka porkkana, kala, vehnä ja herneet.

Allergiaoireet

Kutiavatko silmät? Vuotaako nenä? Aivastuttaako? Kevät tulee ja allergiakausi alkaa!

Allergista nuhaa tai silmäoireita esiintyy noin viidenneksellä lapsista ja nuorista aikuisista. Kausittaisen allergisen nuhan ja silmäoireiden aiheuttajia ovat pääasiassa siitepölyt. Kevään ja alkukesän oireiden syynä ovat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä erityisesti pujo. Siitepölyn määrä vaihtelee päivittäin mm. sääolojen vuoksi. Myös siitepölykaudet ovat vuosittain erilaisia.

Allerginen nuha:

  • Allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun jokin allergeeni aiheuttaa aivastelua, kutinaa, nenän vuotamista ja tukkoisuutta.
  • Kausiluonteinen nuha eli heinänuha johtuu yleensä siitepölystä.
  • Allerginen nuha voi olla myös ympärivuotista, jolloin sen tyypillinen aiheuttaja on lemmikkieläin, mutta myös ruoka ja työperäiset allergeenit, kuten jauhopöly.
  • Allerginen nuha ilmaantuu yleensä nuoruusvuosina, mutta sitä voi olla jo vuoden ikäisellä lapsella. Vanhemmalla iällä allergiaoireet yleensä laantuvat. Vanhuksilla hankalaa allergista nuhaa ilmenee harvoin.

Allergiset silmäoireet:

  • Tyypillisiä oireita ovat silmien punottelu, kutina ja vetistys. Myös sidekalvojen ja luomien turvotusta esiintyy.

 

Kokeile siitepölyallergiaan Heinixiä. Apteekista ilman reseptiä! Lue lisää!

Tuotteet löydät apteekeista ja apteekkituotteita myyvistä verkkokaupoista.