Siitepölyallergia

Siitepölyallergia

Siitepölyallergia aiheuttaa oireita lähinnä hengitysteissä. Oirekirjoon kuuluvat juokseva nuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskänärsytys sekä astmaoireet. Useimmilla siitepölyallergikoilla myös silmät punottavat, kutisevat ja kirvelevät. Myös atooppinen ekseema saattaa pahentua ja monet kokevat väsymystä.

Siitepölyallergian aiheuttajakasvit

Kaikki yleisimmin siitepölyallergiaa aiheuttavat kasvit ovat tuulipölytteisiä. Monista kasveista on todettu vapatuvan allergeenisia pienhiukkasia jo ennen kukintaa. Ne voivat siitepölyhiukkasten tavoin aiheuttaa oireita.

  • Lepät ja pähkinäpensas ovat kevään ensimmäisiä allergian aiheuttajia.
  • Koivut ovat Suomessa tavallisin siitepölyallergian aiheuttaja. Koivun kukinta alkaa yleensä toukokuun alussa ja on runsaimmillaan kuun puolivälissä.
  • Muut lehtipuut aiheuttavat oireita vain harvoille. Suomessa kasvavien havupuiden siitepölymäärät ovat suuria, mutta allergia hyvin harvinaista.
  • Heinäkasveista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Suurin osa heinistä aloittaa kukintansa juhannuksen alla. Heinäkuu on heinäallergiselle pahin aika.
  • Viljakasveista ruis on tuulipölytteinen. Se kukkii juhannuksen tienoilla. Heinäallergiset saattavat saada oireita siitäkin ristiallergian kautta.
  • Pujo eli maruna kasvaa teiden varsilla ja joutomailla rikkakasveina. Sen siitepöly ei lennä kovin pitkälle, joten allergiaoireita tulee yleensä vain kasvuston läheisyydessä. Pujo aiheuttaa allergiaoireita erityisesti loppukesällä.

 

Kokeile siitepölyallergiaan Heinixiä. Apteekista ilman reseptiä! Lue lisää!

Tuotteet löydät apteekeista ja apteekkituotteita myyvistä verkkokaupoista.